Pravá bryndza je najlepšia

Čerstvá ovčia bryndza obsahuje veľa vápnika, ktorý naše telo ľahšie vstrebáva z tráviacieho traktu práve vďaka mliečnym baktériám.

Ak si pripravíte halušky s čerstvou bryndzou, vaše telo ocení probiotickú bombu. Nedajte sa však oklamať názvom výrobku a dobre si preštudujte etiketu. Najmä čerstvá pochúťka má množstvo pozitívnych účinkov. V litri ovčieho mlieka je napríklad päťkrát viac vitamínov C a D ako v tom istom množstve kravského mlieka.

Od jari do jesene by sa mal na výrobu tradičnej bryndze požívať len ovčí syr, ktorý sa získava z čerstvého mlieka. V jednom grame tradičnej bryndze sa nachádza približne miliarda užitočných mikroorganizmov, ktorých je neporovnateľne viac ako napríklad v jogurtoch. Jedna z klinických štúdii napríklad dokázala, že pri pravidelnej konzumácii sto gramov bryndze denne sa pozoruhodne zníži „zlý“ cholesterol. Zbiehajú sa vám slinky na probiotickú lahôdku? Pripravte sa na pátranie, nie všetky druhy bryndze sú vyrobené len z ovčieho syra.

 

POZORNE SI ČÍTAJTE ETIKETY

Zapamätajte si aspoň základné označenia. Čerstvá bryndza sa vyrába z tepelne neupraveného, teda nepasterizovaného mlieka. Týmto spôsobom sa upravuje len pasterizovaná bryndza. Na pultoch nájdete aj takzvanú termizovanú bryndzu. V tomto prípade sa hotový produkt nahrieva na takú teplotu, pri ktorej hynú všetky mikroorganizmy. Hoci má slovo „bryndza“ v názve, nemožno ju za bryndzu považovať.
Ak chcete pravú nepasterizovanú bryndzu, najrýchlejšie ju nájdete medzi malými producentmi, farmármi či dedinskými bačami... V obchodoch je to zložitejšie. Obchodníci uprednostňujú výrobky, ktoré sú tepelne upravované, a preto majú väčšiu trvanlivosť. Tepelne neupravená bryndza totiž na pultoch dlho nevydrží. Počítajte s tým, že nie každý výrobok s označením bryndza je vyrobený len z ovčieho mlieka. Pokojne môže obsahovať aj kravské mlieko, ako ho je menej ako polovica. Ak však bryndzu dovezú zo zahraničia, nemusí spĺňať ani tieto pravidlá. Pravé slovenské ne-chemicky upravované syrové výrobky mávajú takéto označenie: 

 

POSILŇUJE IMUNITNÝ SYSTÉM

Bryndzu, ktorú odborníci pripravia tradičným spôsobom, možno považovať za výbornú obranu proti civilizačným ochoreniam. Podporuje imunitu, pôsobí ako prevencia srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny, cukrovky a osteoporózy. Zmierňuje prejavy atopického ekzému, astmy a alergie. Veľko výhodou je, že je ľahko stráviteľná.

zdroj: pluska.sk